woensdag 21 februari 2018

PepsiCo sluit Spitz International. Productie naar Red River Commodities


PepsiCo sluit de productielocatie van Spitz International in Bow Island (Alberta, Canada) en brengt de productie over naar Red River Commodities, de Amerikaanse dochteronderneming van het Nederlandse beursgenoteerde Acomo. Spitz is in Canada het leidende merk voor wat betreft zonnebloempitten met een smaakje. In de US staat het op de derde plaats.

Spitz International werd in 1982 opgericht door het Nederlandse immigrantenechtpaar, Tom and Emmy Droog. In eerste instantie produceerde het bedrijf zonnebloemzaden voor vogelvoer. Niet veel later begaven ze zich ook op de snackmarkt met zonnebloempitten en pompoenpitten met een smaakje. In 2008 verkocht Droog zijn bedrijf aan Frito-Lay, onderdeel van PepsiCo.
Ondanks alle investeringen en alle mooie verhalen besloot PepsiCo het bedrijf halverwege 2018 te sluiten, waardoor 53 werknemers hun baan zullen verliezen. Twee jaar eerder sloot PepsiCo al het distributiecentrum in Southwest Medicine Hat en concentreerde alles op de locatie in Bow Island. Spitz International verwerkte jaarlijks ongeveer 15,000 ton zonnebloemzaden en pompoenzaden. Red River Commodities verwerkt ieder jaar meer dan 200,000 ton zaden.

De productie van Spitz International zal worden overgenomen door Red River Commodities, een dochteronderneming van het Nederlandse Acomo. PepsiCo heeft de landbouwers verzekerd dat Red River Commodities hun Canadese zonnebloemzaden zal blijven afnemen.

Het is het eerste grote succes van het eind 2016 opgerichte handelskantoor Red River Global Ingredients in Winkler (Manitoba, Canada). Onder leiding van Bruce Wiebe probeert het bedrijf agrarische handelsstromen vanuit Canada naar Red River Commodities te dirigeren.

Update 17jul18: In het halfjaarverslag van 2017 wordt het extra volume van de zonnebloemzaden al vermeld. Zie onderstaand screenshot.

Update 22aug18: De sluiting van Spitz International kostte 53 werknemers hun baan, maar SunGold Foods, de dochteronderneming van Red River Commodities, die de productie overnam, kon daardoor juist 21 nieuwe werknemers verwelkomen.
Update 16jul19: De leegstaande dabriek van Spitz International in Bow Island is verkocht aan G.S. Dunn Dry Mustard Millers. De onderneming neemt intussen mensen aan die ook al werkzaam waren bij Spitz International. Eind goed, al goed?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten