vrijdag 20 april 2018

Eljap: Van noten naar gember


De gebroeders Nuijen richtten in 1952 de eerste Haagse pindahandel op onder de naam Orlando. In 1991 werd het bedrijf overgenomen door de Hillegomse noten- en zuidvruchtenhandel Peter Menken. De combinatie kreeg de naam Menken Orlando en had op dat moment een omzet van zo'n €70 miljoen.
Voormalig mede-eigenaar van Orlando, Jan Nuijen, kon echter niet wennen aan het stilzitten en richtte in 1999 Eljap op, een bedrijf dat zich bezig zou gaan houden met de import en verkoop van geconfijte gemberproducten. Voor hem was geconfijte gember geen onbekend product, want 'zijn' Orlando verkocht dit ooit ook met veel plezier.

Intussen is met Ron Nuijen de tweede generatie aangetreden. Eljap heeft zich steeds verder gespecialiseerd in stemgember en importeert de stemgember direct van de bedrijven en plantages op de Fiji Eilanden en in China. Eljap verkoopt haar gember onder het merk 'Fi-Ji'.
Gember gedijt optimaal in een tropisch klimaat met heel veel regen, veel zon en weinig wind. Gedurende het groeiseizoen dient er per vierkante meter circa 1,100 liter regenwater te vallen om gember van optimale kwaliteit te produceren. Ter illustratie: in Nederland valt gemiddeld 750 liter per m² in een heel jaar.

De gember wordt eind augustus, begin september geplant. Dit gebeurt door van een oudere wortel een stukje af te breken en om de 20 centimeter diep in de grond te stoppen in rijen die 60 centimeter uit elkaar staan. Hieraan groeit onder de grond de nieuwe wortel en komen er her en der grove grassprieten uit de grond.
Nu is gember natuurlijk een behoorlijk stevige wortel en die is niet geschikt voor de productie van gekonfijte stemgember. Daarvoor heb je de jonge gemberwortels nodig, want die bevatten nog geen vezels. Hoe ouder de gemberwortel hoe meer vezels deze zal bevatten.

Van oudsher wordt gedacht dat gember enkele medische toepassingen moest hebben en wat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek? Men had nog gelijk ook. Zie hier.

Overigens: King Nuts & Raaphorst, dochteronderneming van het beursgenoteerde Acomo, voert Fi-Ji ook in het assortiment. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten