zaterdag 28 april 2018

SunButter en SunnyPaste


Het pindakaasalternatief SunButter kwam min-of-meer per ongeluk in handen van Acomo toen zij in 2010 het Amerikaanse bedrijf Red River Commodities overnamen van NV Deli Maatschappij.
SunButter bleek echter een merk dat precies op het juiste moment werd geïntroduceerd op de Amerikaanse markt. Het paste in de tijdgeest. Meer en meer Amerikaanse kinderen bleken last te hebben van voedselallergien, waaronder pinda-allergie. Bezorgde moeders zochten een alternatief voor hun geliefde pindakaas en vonden SunButter, gebaseerd op zonnebloempitten en daardoor veilig voor consumptie voor hun kinderen. Overbezorgde schoolbesturen banden pindakaas uit de schoolkantine en sommige scholen verboden kinderen zelfs pindakaas op hun boterhammen mee naar school te nemen. Alleen SunButter werd toegestaan.

Met andere woorden: de verkoop van SunButter stijgt al sinds de overname in 2010 met meer dan tien procent per jaar en zit nu op een geschatte omzet van meer dan $30 mln. Die toename van omzet en winst zal nog wel even aanhouden.

In Europa is het allergieprobleem iets minder urgent. De reden daarvan is dat Amerikanen gemiddeld veel meer behept zijn met de diverse pinda-allergenen (Ara h1: 56.7% tot Ara h3: 90.0%), terwijl Europeanen daar minder last van hebben (16.0% tot 42.0%). Zij blijken meer allergisch te zijn voor Ara h9 (60.0%)[1]. De effecten van Ara h 9 op het immuunsysteem zijn minder ernstig dan die van de Ara h 1 tot Ara h 3.
Toch is Acomo dankzij de overname van het in Hamburg gevestigde Sigco in 2014 in het bezit gekomen van het merk SunnyPaste. Net als SunButter wordt SunnyPaste gemaakt van zonnebloempitten. Het is een pasta, bestemd voor de zoetwaren en chocolade-industrie. Het kan daar notenpasta's van amandelen en hazelnoten vervangen die mogelijk notenallergiën kunnen veroorzaken. 
SunnyPaste is beschikbaar in drie versies, met verschillende variaties van geroosterde zonnebloempitten: light, medium en dark. Al hoor je Acomo eigenlijk nooit over SunnyPaste, ga er maar vanuit dat ook dit product een succes is.

Het lijkt mij een goed idee om SunnyPaste in de US te introduceren. Red River Commodities' dochteronderneming SunGold Foods kan dat product eenvoudig in hun speciaal daarvoor gebouwde fabriek voor SunButter gaan produceren. 

[1] Vereda et al: Peanut allergy: Clinical and immunologic differences among patients from 3 different geographic regions in Journal of Allergy and Clinical Immunology – 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten